Zserbó
-mert szeretem...
Hozzávalók:
a tésztához:
60 dkg finomliszt
30 dkg margarin
1 dl tej
1,5 dkg élesztő
2 tojássárgája
csipetnyi só
csipetnyi szódabikarbóna
0,5 dl rum aroma
10 dkg kristálycukor
a töltelékhez:
40 dkg darált dió
40 dkg sűrű sárgabaracklekvár
30 dkg kristálycukor
a tepsi kikenéséhez:
3 dkg vaj vagy margarin, vagy sütőpapír az aljára
a bevonathoz:
15 dkg étcsokoládé
A tésztához a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a szódabikarbónával, a csipet sóval meg a rum aromában feloldott cukorral alaposan összegyúrjuk.
Legalább egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
Ez idő alatt a töltelékhez a darált diót a cukrot és a lekvárt összekeverjük.
Pihentetés után a tésztát három egyenlő részre vágjuk, egyenként kb 2 mm vastag tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
A tepsit kikenjük vajjal vékonyan, vagy belehelyezzük a sütőpapírt, és az első lapot belefektetjük. A töltelék felét rásímitjuk.
A második tésztalapot ráfektetjük, erre a töltelék másik fele kerül, majd a tetejére ismét tésztát borítunk.
Villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kb 45 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a tetejét a megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk.
Ha megdermedt a csokoládémáz, szeleteljük...
Érdemes fogyasztás előtt egy, másfél nappal elkészíteni...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése