2014. január 23., csütörtök

Zserbó

Zserbó




-mert szeretem...




Hozzávalók:
a tésztához:
  60 dkg finomliszt
  30 dkg margarin
    1 dl tej
 1,5 dkg élesztő
    2 tojássárgája
       csipetnyi só
 csipetnyi szódabikarbóna
 0,5 dl rum aroma
  10 dkg kristálycukor

a töltelékhez:
   40 dkg darált dió
   40 dkg sűrű sárgabaracklekvár
   30 dkg kristálycukor

a tepsi kikenéséhez:
   3 dkg vaj vagy margarin, vagy sütőpapír az aljára

a bevonathoz:
   15 dkg étcsokoládé

A tésztához a lisztet a margarinnal összemorzsoljuk, és a tejben felfuttatott élesztővel, a tojássárgájával, a szódabikarbónával, a csipet sóval meg a rum aromában feloldott cukorral alaposan összegyúrjuk.
Legalább egy órát pihentetjük a hűtőszekrényben.
Ez idő alatt a töltelékhez a darált diót a cukrot és a lekvárt összekeverjük.
Pihentetés után a tésztát három egyenlő részre vágjuk, egyenként kb 2 mm vastag tepsi nagyságú lappá nyújtjuk.
A tepsit kikenjük vajjal vékonyan, vagy belehelyezzük a sütőpapírt, és az első lapot belefektetjük. A töltelék felét rásímitjuk.
A második tésztalapot ráfektetjük, erre a töltelék másik fele kerül, majd a tetejére ismét tésztát borítunk.
Villával megszurkáljuk és 45 percig pihentetjük.
Előmelegített sütőben 180 fokon, légkeveréses sütőben 165 fokon kb 45 percig sütjük.
A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd a tetejét a megolvasztott étcsokoládéval bevonjuk.
Ha megdermedt a csokoládémáz, szeleteljük...
Érdemes fogyasztás előtt egy, másfél nappal elkészíteni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése