2014. január 29., szerda

oroszkrém torta


Oroszkrém torta 

 

 

 

Hozzávalók a piskótához:

  • 30 dkg liszt
  • 30 dkg cukor
  • 12 kanál forró víz
  • 6 tojás
  • 1 csomag sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 20 dkg cukor
  • 9 dl habtejszín
  • 5 tojássárgája
  • 4,5 dl tej
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csomag mazsola
  • 1 csomag zselatin
  • rumaroma

 

Elkészítési idő:

Másfél óra, plusz négy-öt óra, mire megdermed

Elkészítés menete:

A lisztbe szórd bele a cukrot és a sütőport. A tojásokat válaszd ketté, add hozzá a sárgákat és a forró vizet, és keverd simára a tésztát. A fehérjéből verj kemény habot, és óvatosan forgasd a piskótába. Egy kivajazott, liszttel megszórt tortaformába öntsd bele a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süsd aranysárgára.

 A krémhez a tojássárgákat, a cukrot és három deci tejet keverj össze egy lábasban. Főzd fel, majd vedd le a tűzről, és szitáld bele a vaníliás cukrot. A zselatint olvaszd fel a maradék tejben, és keverd a krémhez. A tejszínt verd fel, ( legjobb a növényi Hopla, vagy Hole cukrozott hab-tejszín ! )  és amikor a krém kihűlt, keverd hozzá. A mazsolát áztasd rumaromába 10-15 percre.

 Amikor a piskóta kihűlt, és kiszedted a tortaformából, vágd három részre. Kend meg a rétegeket a krémmel, és szórd meg mazsolával. Vond be a torta külsejét is a krémmel, ízlésed szerint szeletelt mandulával is hintsd meg az oldalát.


 A keményre szilárdult tortát tejszínnel feldíszítjük, én az alapkrémemet használtam, de az eredeti recept azt írja :  "3 dl tejszínt a fenti módon kemény habbá verni, 1 dl tejbe egy evőkanál zselatint elkeverni felmelegíteni, amíg oldódik/ ne forrjon/ levenni a tűzről, és amikor már csak langyos a kemény habbá vert tejszínbe önteni, úgy hogy közbe verem a tejszint, ezzel aztán feldíszítem tortát kedvemre."
Tedd be a hűtőbe néhány órára, majd ha megdermedt, vedd ki, és díszítsd ki csokoládé- vagy gyümölcsdarabokkal, esetleg még több tejszínhabbal.
Eddig elkészített Oroszkrém tortáink: 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése