2015. október 5., hétfő

Gesztenye-massza (gesztenyepűré) házilag

Gesztenye-massza (gesztenyepűré) házilag












Hiányzott az édességek közül a gesztenyepűré tejszínhabbal...
Elkészítése eléggé pepecs, de ha nem akarsz hamisított fagyasztott finomságot vásárolni, idelye kipróbálni, milyen is az igazi íze...

Sajna szezonális "gyümölcsről" van szó, így a későbbi fogyasztás miatt le kell fagyasztani belőle...

Amikor lehet már kapni, venni kell nyers szelíd étkezési gesztenyét.

hozzávalók:
                 1 kg gesztenye
             180 gramm méz
                 1 Evőkanál cukor
                 1 tasak vaníliáscukor
                 4 Evőkanál Rum
                 1 csipet só

elkészítése:

   A gesztenyéket megmossuk, majd a laposabbik felüket bevagdossuk, úgy hogy a húsába ne vágjunk bele... ( lehet x és sima vágás is, ez azért fontos , hogy amikor megfőtt, könnyebben lehessen megpucolni.)
  Berakjuk kuktába 2 x annyi vízbe mint gesztenye, és felrakjuk főni kb 1,5 órára.
   Ez után, a nyomást elengedve a kuktából, leszűrjük, és a gesztenyéinket még melegen a bevágott részeknél fogva megpucoljuk a kemény héjtól, és az alatta talállható sötét színű "bőrétől".
   Amikor elkészültünk a pucolással, húsdarálón, ha van apró lukú feje, akkor azzal ledaráljuk, és összekeverjük a méz + rum + cukrok + só keverékével...
Ha még darálás után találunk benne nagyobb darabokat, nyugodtan átdarállhatjuk a már bekevert macsás pépünket is...

Étkezés előtt krumplinyomón átnyomjuk, és tejszínhabbal tálaljuk...






Azt a mennyiséget, amit nem fogyasztunk el 1-2 napon belül, érdemes lefagyasztani akkora csomagokban, amekkorákat a későbbiek folyamán el tudunk fogyasztani, mert visszafagyasztáskor fent állhat az étel megromlása ami az egészségünkre káros hatással lehet...
 

1 megjegyzés: