Először is a konyhai sikereimet szeretném megosztani, lévén Olaszországban nem minden olyan dolog kapható, amiket anno Magyarországon alapvető élelmiszerként ismerhettünk meg...
Kezdetnek: készítettem házi túrót, (persze házi bocitejcsiből), amihez előállítottam szintén házi joghurtot is...
De hogy az elején tisztázzam, a joghurt azért kellett, mert nem csak mert egészséges, hanem mert ez a segítség a tej túróvá alakításában...
Az általam fellelt internetes lehetőségek közül ezidáig ez a recept volt a legfinomabb, mert sajna a környékünkön csak "ricotta" kapható és az még csak beszélő viszonyban sincsen az igazi túróval...
A nálam bevált recept a következő:
"Házi túró"
kb 1000g túróhoz
5 liter házi tehén tej
1 liter natúr joghurt
A tejet egy előtte vízzel kiöblített edényben felforralunk, majd forrás közben hozzáadjuk a natúr joghurtot, amit kevergetünk az újraforrásig, amikor már láthatóan megtette a joghurt a hatását, és a tej kicsapódik és a túró felúszik a folyadék tetejére...
Ez után az edényt
lefedjük, és kb. 40-45 percen át pihentetjük... Ez azért kell, hogy ne
azt a gumiszerű túrót, hanem a finom állagút kapjuk...
Én a pihentetés után egy szűrőbe szedem, amelyben kinyomkodom és lecsepegtetem a savót...majd a lecsepegtetett túrót egy edényben összegyűjtve hagyom kihűlni és ha lehűlt, lefedve a hűtőszekrénybe teszem a felhasználásig...
"Házi natúr joghurt"
Szintén egy, a már általam kipróbált és bevált recept a finom natúr joghurt elkészítéséhez...
1 liter tehén tej
1 doboz élőflórás joghurt (én kipróbáltam a Lild natúr joghurttal is és az is ugyanazt az eredményt okozta, de a legjobb, ha rá van írva a dobozra az élő anyagok neve: pl.: bifidus... stb.)
A tejet egy vízzel kiöblített edényben lassan felforralom, majd a forralás után hagyom kihűlni kb 40-45 fokosra, de ezt onnan is meg tudom állapítani, hogy a kezemet már bele tudom dugni és nem égeti meg a bőrömet, nem kellemetlenül meleg a tej...
Ha már elkészült a baktérium a tej átalakításával, akkor berakom a hűtőbe...
Aki szereti a sűrű joghurtot, annak ajánlanám, hogy egy szűrőbe helyezzen egy sűrűszövésű de szellőző pamutos anyagot (pl textil-pelenka), amibe beleöntve, szépen pár óra (4-6 óra) alatt lecsöpög belőle a savó. Ezzel besűrűsödik a joghurtunk...
De figyeljünk oda, mert eléggé sok savó távozik, és ne öntse el a hűtőnket, ezért eléggé nagy edényt rakjunk alá !
Ha valaki a tejföl sűrűséget szeretné elérni, akkor minél tovább (akár 12 óra vagy több) kell csepegtetnie, de mindenféleképpen letakarva és hűtőben, nehogy megromoljon !!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése