2013. február 26., kedd

Túró Gombóc

                                       Túró-gombóc

Sokféle túróból készíthető finomság van, ezek egyike a kedvencem, a túró-gombóc...
Alapanyagok egy négy tagú család számára:
  • 1/2 kg túró
  • 2db tojás 
  • 5 púpozott evőkanál búzadara (semolino)
  • 1 csipet só
  • 1 csapott evőkanál cukor
     a prézlihez:
  • 20 dkg zsemlemorzsa
  • 1 kevés olaj                                                    
(nekünk sajna ez a mennyiség nem elég, mindig a dupláját kell elkészítsük, mert a nagyfiaim sokkal többet megesznek mint egy felnőtt...)

Előző este a túrót, a tojást, a búzadarát, a cukrot és a sót jól összedolgozzuk, majd betesszük a hűtőbe egy éjszakát állni... (lehetőleg lefedve)
Tanács: ne tegyünk bele sokkal több búzadarát, mert akkor nagyon kemény lesz főzés után a gombócunk...

Másnap az összeért egyveleget kivesszük a hűtőből, majd kezünkkel gombócokat formálunk a masszából és sós, forró vízben megfőzzük (addig, amíg fel nem jön a főzővíz tetejére, ez kb 10 perc).
 
Közben elkészítjük a zsemlemorzsából az olaj segítségével a prézlit.

Ha a gombócok megfőttek kiszedjük és a prézliben megforgatjuk.

Tejföllel (mi joghurttal) és porcukorral tálaljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése