2013. február 27., szerda

Kürtöskalács házilag, elektromos grillben

                                          Kürtöskalács 






Ismét egy olyan finomság, amit már inkább a piacokhoz, búcsúkhoz, és egyéb falusi ünnepekhez köthetünk...

De nem kell meg ijedni, sok mindent meg tud oldani az ember, ha azt nagyon szeretné...

Én is eképpen jártam...

Kedves ismerősünk Niki Csörgő-Cinquarla. a Facebookon megosztotta, hogy ők odahaza a kertben kürtöskalácsot sütöttek,  ez inditotta meg bennem a "macgyver" ösztönöket, és ugyan mi az első emeleten lakunk, de mégis valahogy éreztem a késztetést: nekem kell süssek kürtöskalácsot, mert ha én nem csinálom meg, akkor kénytelen kelletlen ezt nem fogjuk tudni enni...

Elmentem hát a kínai üzletbe, vettem egy forgó nyeles sodrófát, kivettem a nyelét és fúróban, vésővel, smirglivel kicsit kúposra csiszatoltam, hogy majd a megsült kürtöskalács könnyedén lecsusszanhasson róla, valamint a lukakat akkorára és olyanra alakítottam hogy a csirkenyárs kocka alakú rúdja ne foroghasson el benne de mégis megtartsa azt.




A grillező csirkenyársát rögzítve pozicionáltam és elkészítettem az elektromos grilles funkcióval ellátott sütőnkhöz : a kürtöskalács sütő alkatrészt...






Niki receptje alapján készítettem el én is a kürtöskalácsomhoz a tésztát, és azóta is már igen sokszor sikeresen...


Ez a recept pedig a következő:
         50 dkg liszt
           5 dkg cukor
           1 tojássárgája
           2 dkg élesztő
           csipet só ( kk )
           kevés langyos tej az élesztőhöz ( 2-2,5dl )

Az összes hozzávalót összedolgozzuk és letakarva 30 percet kelesztjük. (nem kell az élesztőt külön felfuttatni, mert összegyúrás után is teszi majd a dolgát...)

Ez után kinyújtjuk ujjnyi vastagságúra, és 2-3 cm széles csíkokat vágunk, vagy körben csigavonalban szépen elvágjuk a tésztát, illetve már lehet vásárolni kimondottan erre készített tésztavágó készüléket is, de akár mindig sodorgatva is elérhetjük a célunkat...




Én nekem az olvasztott strutto (zsír) vállt be nagyon a fa formám bekenésében, mert a megsült kürtöskalácsom így könnyedén lecsúszik a formámról, és nem tapad rá a kelt tészta.

1. lépés: bekapcsoljuk a sütőnket 230 avagy a legmagasabb hőmérsékletre, grillező funkcióra és előmelegítjük.
2. lépés: bekenjük (egy tiszta erre feláldozott ecsettel) az olvasztott zsírral a fa formánkat.
3. lépés: a kinyújtott, sodort vágott kelt tésztát elkezdjük ügyesen, óvatosan feltekerni a fa formánkra ügyelve  rá, hogy pár mm rést hagyjunk a két csík tészta között, de a legelején nehogy sülés közben leessen, érdemes átfedést alkalmazni, és ugyanaz ajánlott a végén is, ahol befejezzük a tésztánkat...
4. lépés: a feltekert tésztánkat egy lapos felületen óvatosan rányomva egyenletesen (mintha tésztát nyújtanánk) picit ellapítjuk a kürtöskalács tésztánkat, és így a feltekeréskor hagyott rések már összeérnek...
5. lépés: ezután bekenjük ismét az olvasztott zsírral...
6. lépés : a zsírral megkent tésztánkat meghempergetjük cukorban, amit már ízesíthetünk is akár fahéjjal is, de szemes pl.: dióval még ne, mert az megég és keserű lesz...
7. lépés : mehet be a sütőbe és sereghet a grillen, hogy szépen megsüljön...







Nagyon fontos, hogy ne hagyjuk túl sokat magára  a sütőben a tésztánkat, mert ugyan sütője válogatja, de 5-7 perc alatt elkészülhet a kürtöskalácsunk...









Nekem sajna a tésztám már-már teljesen kiszárad, de a cukor mégsem tud megolvadni a kérget biztosítva és emiatt be kellett vessem a nehéztüzérséget: egy gázos forrasztópisztoly személyében...






Az utolsó pillanatokban, mielőtt még a tészta kiszáradna begyújtom a gázpisztolyomat és óvatosan karamellizálom a cukrot és kérget hozok létre a cukorburokból, de még bent a sütőben grill forgás közben.




8. lépés: amikor a karamellizálással megvagyunk,

kivesszük a sütőből a kürtöskalácsunkat és már most lehet a cukorral kevert, akármilyen darabos ízesítőkben (diós, mandulás, stb.) meghempergetni, így teljesen elkészítve a kürtöskalácsunkat...
A forró faformánkon kb fél percig pihentetve magától lecsúszik a kürtöskalácsunk és már fogyasztható is...

Érdemes két formát tartani, mert ha a család nagy (-obb) akkor nem mindenki tudja türelmesen kivárni a fa forma le hűlését, hogy egy újabb darab tészta kerülhessen feltekerve rá és be a sütőbe...

Hozzá kell tegyem, ez a megoldás nem a legjobb, mert a legízletesebb mégis csak a parázs felett elkészült, de jelen esetemben erre nincsen lehetőség...

2 megjegyzés:

  1. Tegnap a piacon beszereztem a kalács készítő alkalmatosságot.Nem tudtam olyan gyorsan sütni ,mint ahogy fogyott.MENNYEI!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök neki, hogy sikerült megosztanom a tapasztalataimat, és Niki-nek hála, hogy átadta a receptjét...
      Én olyankor sütöm, amikor mással vannak elfoglalva, így mire megérzik az illatát addigra már tudják is enni...

      Törlés