Pár napja olvastam egy bejegyzést:
Limara pékségétől a Facebookon:
http://limarapeksege.blogspot.hu/2013/02/pirog.html
pont tegnap este volt egy kis sülthús maradékunk,
ami már nem lett volna elég négyünknek, viszont gondoltam,
ha pirogot csinálunk belőle akkor mindannyiunknak megfelelő mennyiségű vacsora lehet...
Sajna az alaprecept az olasz alapanyagok miatt picit megváltozott:
Az eredeti recept liszt mennyisége (50 dkg) túlon-túl ragadós, inkább nokedli tészta volt, és emiatt megnöveltem a következőképpen:
70-75 dkg finomliszt
1,5 tk. só
1 tojás sárgája
2 dl víz
1 dl tej
5 dkg olvasztott vaj
2 dkg friss élesztő
Az olvasztott vaj kivételével mindent összegyúrunk,
majd a végén hozzákeverjük az olvasztott vajat is és
kb 40 percig pihentetjük, amíg a tészta a duplájára megkel...
A tölteléknek mi a maradék sült csirkecombunkat szépen
lecsipegettük a csontról, fűszerekkel, pirított hagymával és
gombával összekevertük. (lehet bele sajtot is tenni, ízlés szerint)
A szépen megkelt tésztát egy lisztezett felületen kinyújtottuk
2-3 mm vastagságúra, nagyjából kocka alakúra és 10x10 cm
nagyságú négyzeteket vágtunk belőle pizzaszeletelő segítségével...
Ezekbe a négyzetekbe felhalmoztuk a töltelékünket, és óvatosan
először a két szélét behajtva feltekertük a tésztánkat, majd
összenyomkodtuk az illesztéseket, nehogy sülés közben a
töltelékeink meglógjanak...
A begöngyölt tésztáinkat picit meglapogattuk, hogy az eredeti
hagyományos orosz pirog kinézetet valamint a könnyebb
át-sütést tegyük lehetővé...
Bő forró olajban szépen kisütöttük, majd papírtörlőn lecsöpögtettük,
hogy a felesleges olajat eltávolítsuk...
Én tejföl helyett a saját natúrjoghurtomhoz pici chili (erős) paprikát
kevertem, mert szeretjük a pikáns ízeket és tálaláskor ezt adtuk a pirogunk mellé...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése