Olaszországban rengeteg pékárút lehet vásárolni, pékségekben és bevásárló központokban is..., de sajnos hiába a nagy választék (minimum 40 féle-fajta zsömleszerű izé) de mégsem olyan mint a "hazai" !!!
Valami okból nekem igazán sem a kenyereik, sem a zsömléik nem jöttek be...
Emiatt kénytelen voltam ismételten a neten fellelhető legjobb oldalakat felkeresni...
Itt jön Limara péksége ismét a képbe...
http://limarapeksege.blogspot.it/2008/12/zsemle.html
De sajna hiába a jó recept és a segítőkész Blogger, (aki ha kérdezünk és elmeséljük a problémáinkat és észrevételeinket, mindig jó és hasznos tanácsokkal lát el minket,) ha az Olaszországban vásárolható alapanyagok nem olyanok amilyeneknek kellene lenniük a receptekhez...
Én pedig igenis akartam olyan finom zsömléket sütni, mint amilyen finomakat azelőtt Ludason a kis pékségben lehetett vásárolni...
Az én picit átalakított de nagyon is bevált receptem a következő:
öregtészta:
50 dkg liszt
3 dl víz
1 csipet cukor
1 dkg élesztő
ezeket alaposan összekeverjük és zárható edényben a hűtőbe tesszük megkelni és érni...
Anyagmennyiség:
8 darab zsömléhez, elektromos hőlégkavarós sütőben:
375 gramm liszt
150 gramm öregtészta
2 evőkanál (bármelyik típusú) burgonyapűré por
30 gramm friss élesztő
1 teáskanál cukor
30 ml olaj (étolaj vagy olíva olaj)
1 és fél teáskanál só
180 ml víz (hideg víz)
Az alapanyagokat nagyon pontosan kell kimérni és alaposan összekeverni, dagasztani, de ne túl sokáig, mert a kezünk melegétől is fel tud a tészta melegedni és akkor képes túlkelni magát, ami nem a megfelelő állagot fogja eredményezni...
1: Hozzávalók pontos kimérése, gyúrás, dagasztás, letakarva 20 percig pihentetés20 perc pihentetés után óvatosan átgyúrjuk. Cipóba formázzuk és újra letakarva kelesztjük 20 percig (amikorra eléri a dupla méretét)
2: Ez után a pihentetés után tésztánk eléri az eredeti mérete dupláját.
Átgyúrjuk a tésztánkat és 8 db egyforma kb.: 10 dkg-os darabra vesszük, amiket egyesével gombócba görgetünk.
3: 10 percig pihentetjük lefedve.Amikor megvagyunk a formázással úgy helyezzük be a sütőedénybe, hogy távolságot tartsunk a zsömlék között, mert a duplájukra, illetve annál picit nagyobbra kelnek meg és kinövik a sütőedényt...
Majd a pihenés után egy előkészített üvegfalú edénybe, vagy alufólia-tepsibe sütőpapírt teszünk, és egyenként megformázzuk a zsömléinket a következő módon: egyik markunkba tartjuk a tésztát, amit forgatunk és a másik kezünkkel óvatosan, apránként a széleit befelé húzva feszesítjük a tészta felületét egészen addig, amíg szép egyenletes nem lesz a felszíne, de vigyázzunk, nehogy megszakítsuk a tésztánk szöveteit, mert akkor nem felfelé fog terjeszkedni sütés közben, hanem szétfolyik !!!
Egy hagyományos (30x18-as)
alufólia tálba vagy üvegfalú kacsasütőbe 4 darabot tudunk tenni egyszerre picit elcsúsztatva egymástól...
Ebben az elrendezésben nem kelnek egybe és szép formáik lesznek... Ahogy megvagyunk a tészták behelyezésével tehetünk az edény szabad üres sarkaiba egy-két vízzel töltött fém kupakot (oliva olajos, vagy pálinkás stb.)
a gőzképzés miatt, ami a zsömlék sütőbeni kelesztéséhez és felemelkedéséhez elengedhetetlenek, (de ha valakinek van gőzölős sütője, az beállíthatja a sütés közbeni gőz képzés mennyiségét is, de én nem rendelkezek efféle sütővel...) és lefedjük az edényt a tetejével, ami majd meggátolja a vízgőz elszökését !
4: (A lefedett tésztánkat, ha üvegedénybe tettük, akkor tudjuk szemrevételezni hogy megkelt-e a duplájára, de ha nem, akkor is) kb 90 perc szükséges szobahőmérsékleten a zsömle tésztáink megkeléséhez...
5: A sütőnket bekapcsoljuk és bemelegítjük 220-230 fokosra és amikor már bemelegedett, a sütő edényeinket betehetjük 20 percre sülni, majd ezután a fedőnket eltávolítva még 5-7 percre, ami idő alatt fogja a zsömlénk elnyerni a színét... De ez idő alatt levihetjük a hőmérsékletet 180 fokra, nehogy megégjenek a zsömlék.Amikor megsültek a zsömléink, még forrón rászedjük őket egy rácsra hogy ki tudjanak hűlni és bepermetezzük őket hideg vízzel, hogy be tudjon a teteje szépen cserepesedni...
Sajnos velem is megesett hogy túl nagy repedések képződtek a zsömlék felszínén, aminek az volt az oka, hogy nem megfelelő ideig keltek a sütést megelőző időben és kevés volt a gőz mennyisége a sütés alatt !!!
Ez arról is felismerhető, hogy nagyon nehezen akart a zsömle barnulni...
Amikor minden jó, a tészta alapanyagai, a hozzávalók, a kelesztés, a dagasztás és a sütés közbeni gőz mennyisége, akkor kapjuk meg a kedvező minőségű zsömléinket...
Nem csak szépek, és finomak, hanem még a héjuk is ropogós...
Amikor általában esténként sütök itthon zsömikéket, akkor ha marad a vacsoráról a fiaim mindig elhordják őket a suliba uzsonnára...
Nem volt sima az út, hogy eljutottam a megfelelő állagig, de így biztosan elértem amit akartam, olyan finom és szép a zsömlém mint annó Ludason a helyi pékség boltjában...
Nagyon nagyon finom lett.
VálaszTörlésAzt elfelejtettem említeni, hogy ezek a mennyiségek az Olasz 00-s liszthez alkalmazottak...
TörlésNagyon örülök neki hogy ízlett...