Mézes-krémes
Íme még egy kedvencem, amit Marikanénitől kaptunk mindig, amikor Jászberényben a tanyán meglátogattuk...
Azóta is néha kedvem támad megsütni, ha eszembe jutnak gyerekkori emlékeim...
A receptje nem túl bonyolult, de nagyon finom...
hozzávalók a tésztához:
5 dkg vaj
5 dkg cukor
20 dkg liszt
1 tojás (friss)
1 evőkanál méz
1/2 kiskanál szódabikarbóna
A vajat megolvasztjuk, (de ne legyen forró) és összekeverjük az összes hozzávalóval, majd összegyúrjuk és betekerjük egy fóliába amiben a hűtőben állni hagyjuk fél órát.
Ez után a tésztánkat 3 egyenlő részre osztjuk,
egyesével kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra és lehetőleg ugyanakkora méretűre,
180 fokos előmelegített sütőben megsütjük a kinyújtott tésztalapokat
(akár egyesével, mivel nem lesznek túl vastagok, de törékenyek a tésztáink, így érdemes egy tepsi hátoldalán sütni egy sütőpapíron, hogy könnyedén kezelhessük a megsült tésztalapunkat)
amíg aranybarna nem lesz...
De vigyázzunk, mert könnyen megéghet, tehát oda kell rá figyelni !!!
Ez után elkészítjük a krémet is.
hozzávalók a krémhez:
1 bögre tej (2,5dl)
3 evőkanál búzadara
5 dkg cukor
10 dkg vaj
Ezekből az összetevőkből csomómentes tejbegrízt főzünk. (és még forrón, mielőtt teljesen besűrűsödne kenjük a tésztalapok közé)
A megsült tésztalapjainkból az első darabot érdemes egy közel akkora edénybe, vagy tálcára helyezni, mint amekkorára a lapjainkat készítettük, mert a krémet könnyebb egyenletesen elosztani utána rajtuk...
Miután az első tésztalapunk biztos helyen van, rákenjük egyenletesen a forró tejbegríz krémünk felét.
Ez után ráhelyezzük a krémre a következő sült tészta lapunkat, óvatosan, hogy ne törjön szét, majd ismét megkenjük a maradék (második fél adag) tejbegríz-krémünkkel, és ráhelyezzük (szintén óvatosan) az utolsó darab sült tészta lapunkat...
Ha ezzel megvagyunk, jöhet rá a máz:
hozzávalók a csokimázhoz:
5 dkg cukor
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál nem cukrozott kakaópor
1 evőkanál tej
Kis lángon a vajat megolvasztjuk, majd a cukrot tejet és kakaóport hozzákeverjük, és ha elkészült ráöntjük egyenletesen és elkenjük az elkészült mézes-krémes sütinken...
Ez után sajnos még nem tudunk enni belőle, mert letakarva betesszük a hűtőbe és egy éjszakát pihentetjük, majd hidegen felszeletelve tálaljuk...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése