2013. március 3., vasárnap

Mézes-krémes

Mézes-krémes
 
  


  


 





Íme még egy kedvencem, amit Marikanénitől kaptunk mindig, amikor Jászberényben a tanyán meglátogattuk...

 Azóta is néha kedvem támad megsütni, ha eszembe jutnak gyerekkori emlékeim...


                     A receptje nem túl bonyolult, de nagyon finom...

hozzávalók a tésztához:
                                   5 dkg vaj
                                   5 dkg cukor
                                 20 dkg liszt
                                   1 tojás (friss)
                                   1 evőkanál méz
                                1/2 kiskanál szódabikarbóna

A vajat megolvasztjuk, (de ne legyen forró) és összekeverjük az összes hozzávalóval, majd összegyúrjuk és betekerjük egy fóliába amiben a hűtőben állni hagyjuk fél órát.

Ez után a tésztánkat 3 egyenlő részre osztjuk,
egyesével kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra és lehetőleg ugyanakkora méretűre,


 
   180 fokos előmelegített sütőben megsütjük a kinyújtott tésztalapokat
(akár egyesével,  mivel nem lesznek túl vastagok, de törékenyek a tésztáink,  így érdemes egy tepsi hátoldalán sütni egy sütőpapíron, hogy könnyedén kezelhessük a megsült tésztalapunkat)
amíg aranybarna nem lesz...




De vigyázzunk, mert könnyen megéghet, tehát oda kell rá figyelni !!!

Ez után elkészítjük a krémet is.
 hozzávalók a krémhez:
                                  1 bögre tej (2,5dl)
                                  3 evőkanál búzadara
                                  5 dkg cukor
                                10 dkg vaj

  Ezekből az összetevőkből csomómentes tejbegrízt főzünk. (és még forrón, mielőtt teljesen besűrűsödne kenjük a tésztalapok közé)
  A megsült tésztalapjainkból az első darabot érdemes egy közel akkora edénybe, vagy tálcára helyezni, mint amekkorára a lapjainkat készítettük, mert a krémet könnyebb egyenletesen elosztani utána rajtuk...
   Miután az első tésztalapunk biztos helyen van, rákenjük egyenletesen a forró tejbegríz krémünk felét.
   Ez után ráhelyezzük a krémre a következő sült tészta lapunkat, óvatosan, hogy ne törjön szét, majd ismét megkenjük a maradék (második fél adag) tejbegríz-krémünkkel, és ráhelyezzük (szintén óvatosan) az utolsó darab sült tészta lapunkat...

Ha ezzel megvagyunk, jöhet rá a máz:
hozzávalók a csokimázhoz:
                                     
 5 dkg cukor
 5 dkg vaj
 1 púpozott evőkanál nem cukrozott kakaópor
 1 evőkanál tej

  Kis lángon a vajat megolvasztjuk, majd a cukrot tejet és kakaóport hozzákeverjük, és ha elkészült ráöntjük egyenletesen és elkenjük az elkészült mézes-krémes sütinken...



  Ez után sajnos még nem tudunk enni belőle, mert letakarva betesszük a hűtőbe és egy éjszakát pihentetjük, majd hidegen felszeletelve tálaljuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése