ahogyan apukámtól tanultam...
Ez a tradíció apáról fiúra száll...
Laktató finomságos étek...
hozzávalók 4 személyre:
burgonya töltelék:
60 dkg burgonya
másfél teáskanál só
1 evőkanál zsír
pici őröltbors
A burgonyát megpucoljuk és a bő, sós vízben puhára főzzük.
Amikor megfőtt, krumplitörővel összetörjük és a zsírral összekeverjük majd teljesen kihűtjük...
A kihűtésre azért van szükség, mert amikor a tésztát hajtjuk, a meleg burgonya miatt az könnyebben kiszakadhat, és sülés közben a töltelék a sütő olajba kerülhet...
Miközben hűl a burgonyánk, elkészítjük a tojás nélküli tésztánkat:
hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
4 csipet só
2 dl víz
A lisztet a sóval és vízzel jól összegyúrjuk addig, amíg nyújtható tésztát nem kapunk...
(Amíg a burgonyánk még meleg, addig celofánba csomagolva pihentethetjük a tésztát...)
A tésztát 8 egyenlő részre osztjuk és lisztezett felületen vékonyra kinyújtjuk (kb 1-1,5mm).
Ha lehetőségünk van rá, akkor próbáljunk téglalap alakot elérni nyújtás közben, mert akkor könnyebb vele dolgozni...
A kinyújtott tészta egyik szélén felhalmozzuk villával a tört burgonyánk 1/8-ad részét, és arra óvatosan felhajtogatjuk a tésztánkat, a keskenyebbik oldallal kezdve, majd a másik oldal irányába folytatva feltekerjük...
Amikor felhajtottuk a tésztánkat a töltelékre, azt óvatosan, kör alakba hajtjuk és a két, töltetlen végét összenyomjuk,
majd lelapítjuk az egészet sodrófával, de nagyon óvatosan, nehogy a tésztánk kiszakadjon...
Az így előkészített krumplis-palacsintákat forró bő olajban kisütjük, oldalanként, jól odafigyelve hogy ne süssük túl...
Amikor megsült, lecsepegtetjük és vagy leitatjuk róla papírtörlővel az olajat...
Frissen egy pohár hideg tejjel tálalva fenséges vacsora...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése