Sokféle hasznosításán gondolkoztam már a házi készítésű túrómnak...
Íme még egy féle lehetőség...
Hozzávalók:
50 dkg liszt
125 gramm margarin
25 dkg házi túró
25 gramm friss élesztő
160 gramm tejföl vagy joghurt
1 tojás
3/4 evőkanál só
A tejfölt vagy joghurtot picit meglangyosítjuk , bele keverünk 0,5 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőnket és elkeverjük és félre tesszük pihenni...
A sót elkeverjük a lisztben majd belemorzsoljuk a margarinunkat.amikor már nem darabos a margarin, akkor mehet bele a túró is, amit ismét elmorzsolgatunk a lisztben, és ha már nagyon picik a túródarabok akkor beleütjük a tojásunkat és a felfutott tejfölös (joghurtos) élesztőnket...
Addig gyúrjuk, dagasszuk, amíg kellőképpen rugalmas tésztát kapunk...
A tésztánkat többször kinyújtjuk sodrófával és összehajtjuk, ezt megismételjük kb 10 szer, ettől jobb lesz a tésztánk...
Letakarva, becsomagolva betesszük a hűtőbe egy jó órácskát pihenni...
Utána ismét a nyújtás-hajtogatás következik megint kb 10 szer, majd ismét becsomagolva megy vissza a 1 órára a hűtőbe pihenni...
Ezek után ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat, és éles késsel bekockázzuk (rácsozzuk) de nem túl mélyen (kb 1mm) és egy kis méretű pohárkával, vagy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsáinkat...
A kiszaggatott pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Másfél (1+1/2h) órát szobahőmérsékleten pihentetjük és ez alatt szépen megkelnek...
Felverünk egy tojást és ecsettel szépen bekenjük a pogácsáink tetejét, majd megszórjuk mindegyiket 1 csipet reszelt sajttal...
180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük.
Figyeljük sütés közben, mert ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor csak az egyik oldala fog átsülni rendesen és érdemes ezért ha kell, megfordítjuk a tepsinket a sütőben...
Én szeretem a pogácsákon ha a teteje kakastaréjszerűen ki van nyílva...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése