2013. március 9., szombat

Túrós pogácsa

Túrós pogácsa



 Sokféle hasznosításán gondolkoztam már a házi készítésű túrómnak...
Íme még egy féle lehetőség...


Hozzávalók:

              50 dkg liszt
            125 gramm margarin
              25 dkg házi túró
              25 gramm friss élesztő
            160 gramm tejföl vagy joghurt
                1 tojás
             3/4 evőkanál só

 A tejfölt vagy joghurtot picit meglangyosítjuk , bele keverünk 0,5 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőnket és elkeverjük és félre tesszük pihenni...
 A sót elkeverjük a lisztben majd belemorzsoljuk a margarinunkat.amikor már nem darabos a margarin, akkor mehet bele a túró is, amit ismét elmorzsolgatunk a lisztben, és ha már nagyon picik a túródarabok akkor beleütjük a tojásunkat és a felfutott tejfölös (joghurtos) élesztőnket...
 Addig gyúrjuk, dagasszuk, amíg kellőképpen rugalmas tésztát kapunk...
 A tésztánkat többször kinyújtjuk sodrófával és összehajtjuk,  ezt megismételjük kb 10 szer, ettől jobb lesz a tésztánk...
 Letakarva, becsomagolva betesszük a hűtőbe egy jó órácskát pihenni...
Utána ismét a nyújtás-hajtogatás következik megint kb 10 szer, majd ismét becsomagolva megy vissza a 1 órára a hűtőbe pihenni...

 Ezek után ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat, és éles késsel bekockázzuk (rácsozzuk) de nem túl mélyen (kb 1mm) és egy kis méretű pohárkával, vagy kisebb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a pogácsáinkat...






 A kiszaggatott pogácsákat a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
Másfél (1+1/2h) órát szobahőmérsékleten pihentetjük és ez alatt szépen megkelnek...





 Felverünk egy tojást és ecsettel szépen bekenjük a pogácsáink tetejét, majd megszórjuk mindegyiket 1 csipet reszelt sajttal...






180 fokos előmelegített sütőbe tesszük és 15 perc alatt készre sütjük.

 Figyeljük sütés közben, mert ha nem egyenletesen süt a sütőnk, akkor csak az egyik oldala fog átsülni rendesen és érdemes ezért ha kell, megfordítjuk a tepsinket a sütőben...





Én szeretem a pogácsákon ha a teteje kakastaréjszerűen ki van nyílva...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése