2013. március 8., péntek

Sajtos-Pogácsa egyszerűen

Sajtos Pogácsa egyszerűen











Hozzávalók:
                    60 dkg liszt
             csapott evőkanál só
                    25 dkg vaj vagy margarin
               25-30 dkg reszelt sajt
                     fél dl tej
                       1 teáskanál cukor
                       3 dkg friss élesztő
                  kb 2 dl tejföl vagy joghurt
                       1 tojás

 Felfuttatjuk az élesztőt a tejben a cukorral, majd elmorzsoljuk a lisztben a vajat vagy margarint, utána hozzá keverjük a sót és a tejfölt vagy joghurtot, majd bele ütjük a tojást is és alaposan összedolgozzuk...
 Rugalmas tésztát kell hogy kapjunk...
Amikor ezzel megvagyunk cipóba formázzuk és letakarva betesszük a hűtőbe állni minimum 2 órára...
(de lehet egy egész éjszakát is bent hagyni!)
Ez után kivesszük a hűtőből a tésztánkat és kinyújtjuk újnyi vastagra és becsíkozzuk a tetejét egy éles késsel, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsin elrendezzük...
Bekenjük egy felvert tojással és teszünk a tetejére egy-egy csipet reszelt sajtot...
200 fokos előmelegített sütőben kb 18 perc alatt készre sütjük... Figyeljünk rá, hogy a harmadik negyed időnél lehet hogy nem egyformán fog sülni a pogácsánk, ezért ha van rá mód és muszáj, akkor a tepsit fordítsuk meg úgy, hogy az a rész kerüljön oda ahol jobban süt a sütőnk, ami eddig kevésbé sült meg...
Amikor elkészült a pogácsánk kiszedjük a tepsiből és egy konyharuhával letakarjuk, nehogy nagyon kiszáradjon...

Ez a recept variálható, mert pl.: nekünk nem volt itthon reszelt sajtunk, de volt sült szalonnánk, és mi így azt kevertük bele és nem szórtuk meg sajttal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése