Sajtos Pogácsa egyszerűen
Hozzávalók:
60 dkg liszt
csapott evőkanál só
25 dkg vaj vagy margarin
25-30 dkg reszelt sajt
fél dl tej
1 teáskanál cukor
3 dkg friss élesztő
kb 2 dl tejföl vagy joghurt
1 tojás
Felfuttatjuk az élesztőt a tejben a cukorral, majd elmorzsoljuk a lisztben a vajat vagy margarint, utána hozzá keverjük a sót és a tejfölt vagy joghurtot, majd bele ütjük a tojást is és alaposan összedolgozzuk...
Rugalmas tésztát kell hogy kapjunk...
Amikor ezzel megvagyunk cipóba formázzuk és letakarva betesszük a hűtőbe állni minimum 2 órára...
(de lehet egy egész éjszakát is bent hagyni!)
Ez után kivesszük a hűtőből a tésztánkat és kinyújtjuk újnyi vastagra és becsíkozzuk a tetejét egy éles késsel, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütőpapírral bélelt tepsin elrendezzük...
Bekenjük egy felvert tojással és teszünk a tetejére egy-egy csipet reszelt sajtot...
200 fokos előmelegített sütőben kb 18 perc alatt készre sütjük... Figyeljünk rá, hogy a harmadik negyed időnél lehet hogy nem egyformán fog sülni a pogácsánk, ezért ha van rá mód és muszáj, akkor a tepsit fordítsuk meg úgy, hogy az a rész kerüljön oda ahol jobban süt a sütőnk, ami eddig kevésbé sült meg...
Amikor elkészült a pogácsánk kiszedjük a tepsiből és egy konyharuhával letakarjuk, nehogy nagyon kiszáradjon...
Ez a recept variálható, mert pl.: nekünk nem volt itthon reszelt sajtunk, de volt sült szalonnánk, és mi így azt kevertük bele és nem szórtuk meg sajttal...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése