ahogyan én szeretem...
Hozzávalók a mi 4 tagú családunk részére
(a két nagyfiam fogyasztását beleszámolva) :
1,5 kg előfőzött (abált) pacal (trippa)
3 fej közepes méretű vörös- vagy fehér hagyma
1 csapott teáskanál só
6 csavarás frissen őrölt feketebors
4-6 kávéskanál őrölt pirospaprika
1,5 leveskocka (classico)
2 csipet majoranna
2 evőkanál paradicsom püré
(1 csipet csípős-paprika aki szereti, én mindig rakok bele: Nemes Jani féle macska-pö**e erőspaprikát... )
A hagymákat megpucolom, leöblítem vízzel (hogy pucolás közben ne csípje a szemünket) és apróra vágom...
Pár evőkanál zsírban (vagy olajon) megdinsztelem a hagymákat, majd félreveszem a tűzhelyről és hozzáadom a sót, borsot, pirospaprikát, leveskockát majorannát és a paradicsom pürét és összekeverem.
Közben a pacalt kimosom párszor, és a megfelelő méretűre vágom... (ugyan ez a pacal amit itt Olaszországban kapni már aprított és előfőzött, de jobb szeretem ha át van mosva!)
A már összekevert hagymás elegyhez hozzáadom a pacalt és összekeverem, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt felteszem főlni...
(Egy olasz szakácstól hallottam, hogy ha egy pici kocka csokoládét rakunk a pacal-pörköltünkhöz főlés közben, akkor sokkal kellemesebb lesz az íze, de magát a csokoládé ízt nem lehet majd érezni...)
Eleinte oda kell figyelni, amíg be nem állítjuk a lángot a forrás közben, mert hajlamos kifutni, és ez nem csak a későbbiekben elmaradhatatlan gáz takarítása miatt fontos, hanem mert pont a finom ízek futnak ki belőle !!!
Amikor már forr a pacal-pörköltünk néha érdemes megkevergetni és megkóstolni, mert sót még tudunk hozzáadni, de elvenni belőle már nem...
Közepes tűzön másfél-2 órát főzzük.
Ha nem főtt el a folyadék eléggé a pacal-pörköltünkről, akkor a másfél óra elteltével még fedő nélkül addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kellőképpen...
Köretnek az olaszok csak kenyeret esznek hozzá, de én a sós vízben főtt vágott krumplit részesítem előnyben, amit a pacalunk főzése közben elkészíthetünk rászámolva a burgonya több mint fél órás főlési idejét...
Kenyérrel és főttburgonyával tálaljuk...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése