2013. március 7., csütörtök

Pacal-pörkölt

Pacal-pörkölt    
ahogyan én szeretem...












Hozzávalók a mi 4 tagú családunk részére
(a két nagyfiam fogyasztását beleszámolva) :

  1,5 kg  előfőzött (abált) pacal (trippa)
    3 fej közepes méretű vörös- vagy fehér hagyma
    1 csapott teáskanál só
    6 csavarás frissen őrölt feketebors
 4-6 kávéskanál őrölt pirospaprika
  1,5 leveskocka (classico)
     2 csipet majoranna
     2 evőkanál paradicsom püré

     
(1 csipet csípős-paprika aki szereti, én mindig rakok bele: Nemes Jani féle macska-pö**e erőspaprikát... )

 A hagymákat megpucolom, leöblítem vízzel (hogy pucolás közben ne csípje a szemünket) és apróra vágom...

 Pár evőkanál zsírban (vagy olajon) megdinsztelem a hagymákat, majd félreveszem a tűzhelyről és hozzáadom a sót, borsot, pirospaprikát, leveskockát majorannát és a paradicsom pürét és összekeverem.






Közben a pacalt kimosom párszor, és a megfelelő méretűre vágom... (ugyan ez a pacal amit itt Olaszországban kapni már aprított és előfőzött, de jobb szeretem ha át van mosva!)

 A már összekevert hagymás elegyhez hozzáadom a pacalt és összekeverem, majd felöntöm vízzel, hogy ellepje, és közepes lángon, fedő alatt felteszem főlni...

(Egy olasz szakácstól hallottam, hogy ha egy pici kocka csokoládét rakunk a pacal-pörköltünkhöz főlés közben, akkor sokkal kellemesebb lesz az íze, de magát a csokoládé ízt nem lehet majd érezni...)







 Eleinte oda kell figyelni, amíg be nem állítjuk a lángot a forrás közben, mert hajlamos kifutni, és ez nem csak a későbbiekben elmaradhatatlan gáz takarítása miatt fontos, hanem mert pont a finom ízek futnak ki belőle !!!
 Amikor már forr a pacal-pörköltünk néha érdemes megkevergetni és megkóstolni, mert sót még tudunk hozzáadni, de elvenni belőle már nem...
 Közepes tűzön másfél-2 órát főzzük.
 Ha nem főtt el a folyadék eléggé a pacal-pörköltünkről, akkor a másfél óra elteltével még fedő nélkül addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kellőképpen...

 Köretnek az olaszok csak kenyeret esznek hozzá, de én a sós vízben főtt vágott krumplit részesítem előnyben, amit a pacalunk főzése közben elkészíthetünk rászámolva a burgonya több mint fél órás főlési idejét...
                                          


Kenyérrel és főttburgonyával tálaljuk...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése