2013. március 3., vasárnap

Nórika féle sós-köményes rágcsa

Nórika féle sós-köményes rágcsa







Ezt nem tudom máshogy hívni, 
így jó ahogy van !!!





  Ez a sütemény jó teázáshoz, borozgatáshoz, esetleg összeülni Csoszáékkal és elszürcsölgetni egy kis páleszt, és közben ezt a sütit rágcsálgatni...

    A recept a következő:  
Amit kedves barátunktól   Csoszánszki Péterné Nórikától  kaptam !!!
hozzávalók:
                 60 dkg liszt
                 25 dkg margarin
                   1 marék zsír
                   5 dkg élesztő 
                   1 evőkanál só
                   1 tojás

          a tetejére egész kömény vagy reszelt sajt...

A tésztánkat úgy kezdjük, hogy:

 1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőnket és csak a tetején felfutott élesztőhabot használjuk fel. 

  - Az összes hozzávalót a köménymag kívételével összekeverjük és alaposan összedolgozzuk...
  - Kinyújtjuk saccra kb 5 mm vastagra... 
 ez után a következő lépésben tudunk egyszerűen és kevésbbé egyszerűen is haladni, ezt mindenkire rábízom ezért leírom mindkét lehetőséget...
   - A/- a kinyújtott tésztánkat pizzavágóval kb 1 cm-es csíkokra vágjuk amiket keresztbe pedig 5-7 cm hosszúra és ezeket a csíkokat egyenként helyezzük fel közel 3/4 cm távolságra egymástól, mert sülés közben megnőnek,
   - B/- egyből  sütőpapírra nyújtjuk ki a tésztánkat  5 mm vastagra és a sütőpapíron egy vastagabb (közel 5 mm széles) derelyevágóval, vagy valami célszerszámmal, azt erőteljesen rányomva a tésztánkra, vágjuk szintén 1 cm szélességben, majd azt 4-7 cm keresztben,
   - A tészta tetejét bekenjük tojással, meghintjük köménnyel vagy reszelt sajttal.
   - Majd forró sütőben kisütjük, amíg a tetején a tojás meg nem barnul.
    De vigyázzunk rá, meg ne égessük!!!...

A sütőből kiszedve már fogyaszthatjuk is...           

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése