Nórika féle sós-köményes rágcsa
Ezt nem tudom máshogy hívni,
így jó ahogy van !!!
Ez a sütemény jó teázáshoz, borozgatáshoz, esetleg összeülni Csoszáékkal és elszürcsölgetni egy kis páleszt, és közben ezt a sütit rágcsálgatni...
A recept a következő:
Amit kedves barátunktól Csoszánszki Péterné Nórikától kaptam !!!
hozzávalók:
60 dkg liszt
25 dkg margarin
1 marék zsír
5 dkg élesztő
1 evőkanál só
1 tojás
a tetejére egész kömény vagy reszelt sajt...
A tésztánkat úgy kezdjük, hogy:
1 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőnket és csak a tetején felfutott élesztőhabot használjuk fel.
- Az összes hozzávalót a köménymag kívételével összekeverjük és alaposan összedolgozzuk...
- Kinyújtjuk saccra kb 5 mm vastagra...
ez után a következő lépésben tudunk egyszerűen és kevésbbé egyszerűen is haladni, ezt mindenkire rábízom ezért leírom mindkét lehetőséget...
- A/- a kinyújtott tésztánkat pizzavágóval kb 1 cm-es csíkokra vágjuk amiket keresztbe pedig 5-7 cm hosszúra és ezeket a csíkokat egyenként helyezzük fel közel 3/4 cm távolságra egymástól, mert sülés közben megnőnek,
- B/- egyből sütőpapírra nyújtjuk ki a tésztánkat 5 mm vastagra és a sütőpapíron egy vastagabb (közel 5 mm széles) derelyevágóval, vagy valami célszerszámmal, azt erőteljesen rányomva a tésztánkra, vágjuk szintén 1 cm szélességben, majd azt 4-7 cm keresztben,
- A tészta tetejét bekenjük tojással, meghintjük köménnyel vagy reszelt sajttal.
- Majd forró sütőben kisütjük, amíg a tetején a tojás meg nem barnul.
De vigyázzunk rá, meg ne égessük!!!...
A sütőből kiszedve már fogyaszthatjuk is...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése